Skip to content
Начало » Електромобили втора употреба

Електромобили втора употреба

С развитието на технологиите и желанието за практикуване на природосъобразен начин на живот, все повече се увеличава търсенето на електромобили.

Това е причината от 2019 година насам, предлагането на електрически превозни средства драстично да се повиши. Цените им също.

Колко струват електромобилите втора употреба?

Купуването на автомобил втора употреба винаги е било широкоразпространена практика, но през последните години, пазарите за коли на старо започнаха да предлагат и разнообразие от електрически модели.

Икономията на средства е основната причина да се насочите към автоборсите за използвани коли, но що се отнася за електрически такива – цените при тях, макар и на старо, са много над цените за стандартните автомобили.

Ценовия диапазон на предлаганите електромобили е огромен – от Mitsubishi iMiEV с цена от 12,000 лева, до почти ново Porsche Taycan за почти двайсет пъти повече.

Ако доскоро можеше да се сдобиете с петгодишно BMW i3 за 25 000 лева, то сега ще трябва да увеличите бюджета с около 20 000 лева.

За електрически VW Up! може да си приготвите от 20 000 до 40 000 лева, в зависимост от годината на производство и пробега, а за Renault Zoe, произведена 2015 година – между 25 000 и 35 000 лева.
Възможно е да намерите и бюджетен вариант на десетгодишен Nissan Leaf за малко повече от 20 000 лева.

Какви са особеностите при закупуване на използван електромобил?

Най-важното нещо, на което да се обърне внимание при покупка на употребяван електрически автомобил, е неговата батерия. Батерията има определен капацитет и когато той се изчерпа трябва да я заменим с нова. А това може да ви струва колкото половината от цената, на която сте купили целия електромобил. Въобще не е препоръчително да се купува батерията на старо или внос от Китай, защото разходите за евентуален допълнителен ремонт ще са още по-солени.

А цената на батериите расте

До скоро се говореше, че цените на батериите падат, но реалността е друга – те всъщност поскъпват. Вярно е, че цената от 2010 до 2020 година драстично се понижи (от 1100 долара до 137 долара за кВтч), като се очакваше да падне още до 2023 година. Това обаче беше преди промените, които настъпиха през последните години и които измениха курса на световната икономика.

Кризата с доставките на важни суровини като кобалт, никел и литий, се отрази и върху цените на батериите и се очаква до края на годината стойностите да се върнат към 150 долара за кВтч.

Колко време издържа батерията?

Ако сте се насочили към електромобил на 4-5 години, е добре да потърсите такъв с все още валидна гаранция. Различните производители имат различни условия за гаранцията, но обикновено тя е в рамките на 8 години. Ако капацитетът на батерията падне под 70% преди да стме изминали 160 000 км пробег, също имате право на безплатна подмяна.

За всяко обслужване на електромобила и батерията е препоръчително да се обръщате към сертифицирани или официални сервизи. Батериите обикновено издържат срока на гаранцията си и дори го надвишават. През първите 40 000 км могат да загубят около 10% от капацитета си, но след това скоростта на изхабяване намаля.

Начина, по който се използва батерията, е най-важен за нейната издръжливост

Значително ще намалите трайността ѝ, ако често я зареждате на бързи зарядни станции или я оставяте да се разреди до нула. И при положение, че ще купувате електромобил на старо, най-добре е да избягвате такива, които в предишния си живот са били използвани за куриерски услуги, доставки, споделено пътуване и други подобни дейности.

В заключение може да се каже, че дори и да сте се насочили към пазар за втора употреба, електрическият автомобил е една сериозна инвестиция, която изисква както информиран избор, така и сериозен бюджет.

Автор: Теодора Димитрова