Skip to content

Италианската компания Ferrari ще се завърне в световния шампионат за издръжливост на FIA след 50-годишно отсъствие. През следващата година ще запишат участие в „24-те часа на Льо Ман“ с изцяло нов болид Ferrari 499P в класа Hypercar Le Mans.

Легендарният автомобилен производител е разработил собствено шаси, което се задвижва от 3,0-литров V6 двигател с двоен турбокомпресор. Допълнително има електромотор, захранван от 900-волтова батерия. Той задвижва предните колела, а двигателя с вътрешно горене – задните.

Ferrari 499P разполага със система за възстановяване на енергията, способна да презарежда батерията по време на забавяне и спиране. Трансмисията е 7-степенна секвенциална, а общата мощност на хибридната система е 680 к.с. Масата на състезателния болид е едва 1030 кг, а повечето елементи по него са изработени от карбон.

За първи път Ferrari стъпва на Льо Ман с частен отбор през далечната 1949 г. Първото заводско участие е през 1954 г. Дългоочакваното завръщане догодина ще е с два автомобила с номера 50 и 51. Все още не се разкрива кои ще са пилотите зад воланите.

Галерия: