Skip to content

Немската компания Porsche официално представи първия си електрически модел – Taycan. Очаква се той да стане най-популярния автомобил на марката, ако през първата година на пазара събере повече поръчки от култовия 911.

В основата на новият хечбек се крие технологията PPE (Premium Platform Electric), предназначена за работа с електрически силови мотори. Porsche Taycan е първият сериен електрически автомобил с напрежение 800 волта. Батерията може да се зареди от терминал с променлив ток с мощност 11 кВт или от постоянен ток до 270 кВт. Само 5 минути зареждане осигуряват 100 км пробег, а за 22,5 минути батерията се пълни до 80%.

В салона са монтирани 5 екрана, най-големия от които е 16,8-инчов за виртуалния приборен панел. Дисплея на мултимедия е 10,9-инча, а има и още един – 8,4-инчов, който е монтиран в централната конзола. Като опция се предлагат два допълнителни дисплея за пътниците отзад.

Taycan има общо 5 режима на движение – Range (икономичен), Normal, Sport, Sport Plus и Individual. Към списъка с допълнително оборудване влизат гласов помощник, завиваща задна ос, адаптивно окачване, активна аеродинамика и въглеродно-керамични спирачки. Спирането ще става почти изцяло с електромоторите, които ще рекуперират до 265 киловата ененергия.

Засега бяха представени само двете най-мощни версии – Taycan Turbo и Taycan Turbo S.

Задвижващата система е поверена на двустепенен редуктор, монтиран на задната ос. Двигателите се захранват от литиево-йонни батерии с капацитет 93,4 кВт/ч. Базовата версия разчита на силов агрегат с мощност 680 к.с., чрез който ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди и измитанава 450 км с едно зареждане. Върховата версия разполага със 761 к.с. и 1050 Нм, като тук ускорението до 100 км/ч става за 2,8 секунди, а пробега е 412 км. Максималната скорост и в двата случая е 260 км/ч.

Все още няма официални данни за цените на Porsche Taycan, но според медиите те ще стартират от 157 100 евро за Turbo и от 191 000 евро за Turbo S.

Галерия:

Видео: