Skip to content

Новият опонент на Tesla Model S е серийната версия на концептуалния елекрически автомобил Air, дело на калифорнийката компания Lucid Motors. Финансирането на компанията всъщност идва от Китай, а самото производство ще бъде концентрирано в строящия се в Аризона завод. Производственият цикъл се очаква да започне през 2018 г., а поръчки се приемат само от САЩ и Канада.

Засега знаем, че Air ще е с размери подобни на Е-класата на Mercedes, но бордът ще осигурява пространство, съпостовимо с това което S-класата предлага. Air ще разполага с индивидуални задни седалки, накланящи се на 55 градуса назад, и аудио техника с 29 говорителя.

За жалост по-съществените технически характеристики все още не са разгласени, но от Lucid Motors обещават мощност „до 1000 к.с.” и ускорение до 96 км/ч за 2,5 секунди. Заедно с това електромобилите ще имат режим за автономно управление и ще се захранват със специални бързо зареждащи се батерии.

На първата серия на Lucid Motors e дадено името Launch Edition. За планираните 255 екземпляра от компанията гарантират „богато серийно оборудване” в замяна на 25 500 долара депозит. Пълната стойност на автомобилите от тази гама ще прескочи бариерата от 100 000 долара.

По-късно, едва когато цялата серия Launch Edition е разпродадена, ще започне да се произвежда и стандартния сериен Air. В този случай исканият депозит ще е по-малък – едва 2 500 долара.

От Lucid Motors прогнозират 20 000 продажби през първата година, последвани от обогатена продуктова гама, по-поносими цени (от сорта на 65 000 долара) и разгръщане на индустрията до 130 000 бройки годишно.

2017 Lucid Air галерия:

Автор: Емануила Гавраилова