Skip to content

Хърватите от Rimac Automobili разкриха дългоочакваната серийна версия на своя електрически хиперавтомобил, който запазва същото си име – Concept_One. За първи път прототипът на колата бе показан през 2011 г.  По думите Марк Римак – босът на компанята, основната цел е била да се създаде автомобила на 21 век.

Серийният Rimac Concept_One изглежда почти изцяло като концептуалния модел, и разполага с отделен електромотор и отделна трансмисия за всяко от четирите колела. Максималната мощност е 1088 к.с., а максималния въртящ момент – 1600 Нм. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/час за 2,6 секунди, а максималната скорост на движение е 355 км/час, което си е значително постижение за електрическа кола.

Concept_One разполага с 1-степенни трансмисии за двете предни колела и 2-степенни с по два съединителя за задните колела. Тази иновативна технология е заимствана от болидите във Формула 1 и до момента е прилагана основно в концептуални модели.

От хърватският супер електромобил ще бъдат произведени само 8 бройки, като цената ще бъде съобщена по всяка вероятност на официалната премиера в Женева.