Skip to content
Начало » Суперколите неуловими от камерите на КАТ

Суперколите неуловими от камерите на КАТ

Оказа се, че камерите на пътната полиция в страната са неспособни да заснемат автомобили, които се движат със скорост над 250 км/час.

По този начин, шофьорите на скъпи и бързи коли успяват да заблудят стационарните радари, като буквално прелитат покрай тях.

Подобен тип нарушение струва около 900 лева глоба, като се има предвид, че максимално разрешената скорост за движение по нови участъци на магистрали в България е 140 км/час.

През 2011 г., една от камерите на автомагистрала Тракия, засече автомобил, движещ се с удивителните 251 км/час. Според униформените служители обаче, има и случаи, в които камерата въобще не успява да реагира и да направи снимки на нарушителя.

Според последните промени в Закона за движение по пътищата, всеки водач, който превишава ограничението с 50 км/час извън града, ще бъде глобяван в размер на 300 лв. С по 50 лв. ще се увеличава глобата за всеки 5 км/час над тези 50. В населите места, този тип нарушение ще се санкционира с отнемане на шофьорската книжка за 3 месеца, 350 лв. глоба и по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Очаква се до края на 2013-та година по пътищата в страната да бъдат сложени 173 стационарни камери за контрол на скоростта.