Сигурен ли е новият бензин E10

Биогоривата се считат за „зелена алтернатива” на изкопаемите горива и са част от мерките за опазване на околната среда. Според изискванията на Европейския съюз, от 2022 г. започва замяната на използваният до момента бензин А95-Е5 с новото биогориво Е10.

Какво представлява Е10?

По регламента на Евросъюза, към стандартните течни горива трябва да се добавя биокомпонент.
Е10 е биогориво, в което обикновеният бензин е 90%, а останалите 10% са биоетанол.

Статистиката сочи, че това количество биоетанол е достатъчно за намаляване на:

  • парниковите газове с 19%
  • въглеродния оксид с 30%
  • твърдите частици в изгорелите газове с 50%
  • токсичност на изгорелите газове с 21%
  • смога с 25%

Има страни от Европа, които рязко ще извършат промяната от обикновено гориво към Е10, но в България дозата от биоетанол нараства постепенно – през 2018 г. добавката беше 8%, а по-късно се повиши до 9%.

Има ли риск за нашия автомобил, ако сменим стандартния бензин с Е10?

Според петролната асоциация, количеството на биоетанол в горивото не бива да се увеличава.
По-високото му съдържание води до спад в мощността на автомобила и създава предпоставки за образуването на корозия в двигателя. За второто ни предупреждава Камелия Славейкова – член на управителния съвет.

Експертът по горивата – доктор Дан Кларк, е съгласен с горните твърдения и допълва, че повечето проблеми възникват при по-студено време.

Биоетанолът има свойството да се смесва с вода, а влажното време е условие за възникване на конденз. Ако той попадне в резервоара на автомобила и между двете се осъществи контакт, на дъното ще се образува етанолово-воден слой. При вкарване на тази течност от горивната помпа в цилиндрите, има голяма вероятност да се стигне до детонация.

За кои коли новият бензин Е10 не е подходящ?

Съвременните автомобили имат двигатели, които са способни да издържат на по-големи натоварвания, но много от старите модели не са подходящи за употреба на новото гориво.

По Българските пътища продължават да преобладават стари коли, чиято възраст понякога надхвърля тази на водачите им. За тях е по-добре да се придържат към консумацията на познатия Е5, който ще продължи да съществува, но в подобрена и по-скъпа форма, а именно A98 и А100.

По въпроса с биогоривата продължават да се водят дискусии. Тепърва предстои да разберем дали ползата им ще се затвърди или ще са причина за повече проблеми.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *