Skip to content
Начало » Почина Серджо Пининфарина, великият дизайнер на Ferrari

Почина Серджо Пининфарина, великият дизайнер на Ferrari

На 85-годишна възраст почина Серджо Пининфарина, фамилната компания на който е изработила дизайна на почти всеки един модел на Ferrari от 50-те години насам, както и на много от най-елегантните автомобили в света.

От компанията съобщиха, че легендарният дизайнер е починал в дома си в Торино, на 2 юли вечерта.

Серджо Пининфарина е роден на 1926 г. След дипломирането си по механика в торинската Политехника, младежът се присъединява към компанията на баща си – Джан Батиста Фарина, който през 30-те години основава влиятелна фирма за дизайн на автомобили и го обучава, за да поеме и развие бизнеса.

Джан Батиста е човекът, създал уникалният модел “Cisalfa” от 1947 г., както и връзката с компанията Ferrari, в която синът му управлява повечето от съвместните проекти.

През 1961 г. Серджо оглавява фирмата, а през 1966 г. става и президент, след смъртта на своя баща.

По това време името Pininfarina се прочува с изработката на супермодерни дизайни, следващи най-новите тенденции в аеродинамиката. Производството на компанията бележи ръст от 524 на над 50 000 коли годишно. Освен историческото партньорство с Ferrari, Alfa Romeo и Maserati, Пининфарина изработва модели и за други чуждестранни компании;

Няколко от най-популярните модели на на PininfarinaFerrari Testarossa (1984), Ferrari Enzo (2002),  Ferrari Scaglietti (2004), Maserati Quattroporte (2003)Bentley Azure (1995)Chevrolet Corvette Rondine (1963);

През 1986г. Серджо Пининфарина пусна компанията си на италианската фондова борса. 20 години по-късно, той се оттегли от ръководството и остана почетен председател.