Skip to content
Начало » 2018 Volkswagen I.D. R Pikes Peak

2018 Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Volkswagen показа първият състезателен електромобил в арсенала си! С този модел компанията официално се завръща в света на моторните спортове. Премиерата на I.D. R Pikes Peak се състоя във френското градче Алес, което е родно на Ромен Дюма. Пилотът ще управлява машината на култовото планинско състезание Пайкс Пийк през юни.

I.D. R Pikes Peak се задвижва благодарение на два електродвигателя, който генерират общо 680 к.с. и 650 Нм въртящ момент. Мощността се препраща и към четирите колела. Ускорението до 100 км/ч, което гарантират, е 2,25 секунди. Това ще превърне машината в по-бърза от болидите, състезаващи се във Формула 1 и Формула Е, както и от еталонът Tesla Model S P100D.

Дюма ще се стреми не само към победа, но и да подобри рекорда за електромобили. Постижението в момента се държи от Рис Милън, който премина 20-километровото трасе с неговите 156 завоя за 8.57,118 минути.

Ръководителят на състезателното подразделение на VW, Свен Смеетс, коментира, че използваните в концептуалния модел технологии ще се развиват все повече. Плановете са те да бъдат внедрени и в бъдещия раликрос електромобил, който ще дебютира на световното раликрос състезание. Към сезон 2020 немският производител ще премине изцяло към електрически модели.

Автор: Емануила Гавраилова