Audi демонстрира RS5 Cabrio.
Изпратени от Team SuperCars
Ноември 14, 2012
Новият модел разполага с доста лек гюрук, който се отваря и затваря за 15 скеунди при скорости до 50 км/ч. Суперкабриото предлага модерни диодни светлини за шофиране през деня и нова селекция от 19-цолови алуминиеви колела. Други елементи са задния дифузьор, изходящите тръби на ауспуха с овална форма и разположения на задния капак карбонов спойлер.

Интериор: Моделът предлага нов масивния волан, а облицованите с кожа и алканатара спортни седалки, както и карбоновото табло предлагат уникален комфорт и лукс. Забелязва се и дефлектор, чиято позиция е на челното стъкло.

Двигател: 4,2-литров V-осмак, произвеждащ 450 к.с. и 430 Нм максимален въртящ момент. Агрегата е куплиран със седемстепенна S-tronic скоростна кутия и перманентно двойно предаване на колелата (quattro) характерно за Audi.
Скоростни показатели: от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди. Максималната скорост е 250 км/ч. и разбира се е ограничена по електронен път. По желание на купувача ограничителят може да бъде премахнат и максималната скорост достига 280 км/ч.


Стартовата цена е 88 500 евро, а продажбите започват в началото на следващата година
0 Коментари
0 гласа, средно от 5
Запознайте се с SLS AMG Black Series
Изпратени от Team SuperCars
Ноември 14, 2012
Немският производител Mercedes-Benz представя нов суперавтомобил. На Вашето внимание е SLS AMG Black Series.

Двигател: 6,2-литров V8, предлагащ 635 к.с. Оказва се, че е по-мощен с близо 50 к.с., спрямо стандартния SLS AMG. Двигателят е настроен да работи до 8000 об/мин., вместо до 7200 об/мин., за сметка на въртящият момент, който е понижен от 650 на 635 Нм. Максималната скорост е 315 км/ч., а ускорението от 0 до 100 км/ч. е 3,6 секунди.
Теглото е намалено със 70 кг. благодарение на използваните карбонови компоненти (преден сплитер, страничните прагове, дифузьорът), като общото тегло на автомобила достига 1550 кг. Новата изпускателна система е изработена от титан, като генерацията тежи едва 17 кг.
SLS AMG Black Series притежава 20-цоловите олекотени алуминиеви джанти. Зад тях стоят спирачните апарати, изработени от карбон и керамика. В списъка с екстрите ценителите ще открият карбонов аеродинамичен пакет, който предлага крила на предната броня, регулируемо задно крило, карбонов карданов вал, електронно-заключващ се диференциал, адаптивно спортно окачване и така наречения launch контрол.

Цена: започва от 400 000 евро. Продажбите ще стартират в средата на 2013 г. Все още не се знае дали серията ще бъде лимитирана.
0 Коментари
0 гласа, средно от 5
Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse Rafale
Изпратена от Team SuperCars
Ноември 14, 2012
В Сао Пауло се проведе дебютът на новото Bugatti. Vitesse Rafale предлага атрактивна цветова схема, както отвътре, така и отвън, като основното лаково покритие на купето е Gris Rafale, като е съчетано с въглеродни детайли. Вътрешността на суперавтомобила включва същите два цвята.

Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse Rafale разполага с мощност от 1200 к.с. и 1500 Нм максимален въртящ момент. Мощността се предава към задните колела, чрез седемстепенна скоростна кутия с два съединителя. Теглото на Grand Sport Vitesse Rafale е два тона. Машината предлага ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,6 секунди и развива максимална скорост от 410 км/ч.
3 Коментари
0 гласа, средно от 5
Колко по-брутален може да бъде Nissan GT-R?
Изпратени от Team SuperCars
Ноември 14, 2012
Още модификации, този път по окачването. Инженерите на японската компания са променили пружините и амортисьорите, С цел да свалят центърът на тежестта. GT-R-а е получил и нова предна стабилизираща щанга. Също така са сменени и болтовете на окачването наред с полуоските.
Каросерията на японската суперкола е подсилена с нови компоненти, засягащи конструкцията. 3,8-литровият двигател с двойно турбо V6 може да се похвали с нова изпускателна клапа на турбината и инжектори. Въпреки всичко, мощността на Годзилата остава непроменена – 550 конски сили.

От Nissan решиха още веднъж да оптимизират авангардния си модел, чийто продажби ще започнат в началото на 2013-а.
1 Коментари
0 гласа, средно от 5
         
Архив